
Een videokaart is de interface tussen een computer en het beeldscherm. Het is in de computer aangebracht. Het belangrijkste onderdeel van de kaart is de GPU.
De videokaart is een veelbesproken computeronderdeel onder gamers. Welke videokaart geschikt is voor een computer hangt af van de manier waarop deze gebruikt wordt. Een gamer zal een krachtige videokaart zoeken met goede 3D prestaties. Een kantoorgebruiker bijvoorbeeld heeft daarentegen meestal genoeg aan een simpele, eventueel in het moederbord geïntegreerde videokaart.
Binnen de computer wordt altijd met digitale data gewerkt. Dat betekent dat beelden in computertaal als een enorme reeks 1-en en 0-en weergegeven worden. De videokaart zet deze digitale data om in een analoog signaal dat naar de monitor verstuurd wordt. Een videokaart is bijna een computer op zich. Je treft er net als op het moederbord een chipset met een processor en geheugen aan. De processor op de videokaart wordt Graphics Processing Unit (GPU) genoemd. De GPU lijkt op de hoofdprocessor van de computer (CPU). De GPU is alleen specifiek ontworpen voor het verwerken van grafische data.
Hieronder staat in chronologische volgorde hoe een beeldje door de onderdelen op de videokaart op het scherm gezet wordt:
- Informatie over het weer te geven plaatje wordt in digitale vorm van de CPU naar de videokaart gestuurd. Deze data is gegenereerd door software op de computer.
- De data wordt in de GPU verwerkt. Er wordt een plaatje opgebouwd door voor elke pixel op het beeldscherm de juiste kleur te bepalen. Dit proces is in het bijzonder bij 3D spellen zeer intensief.
- Het beeld wordt opgeslagen in het geheugen van de videokaart.
- Het beeld wordt vanuit het geheugen naar de digitaal-naar-analoog-converter gestuurd (RAMDAC). Deze zet het digitale plaatje om in een analoog signaal.
- Het analoge signaal wordt vanuit de RAMDAC via de kabel naar de monitor gestuurd.
- De monitor geeft het plaatje weer.
De videokaart die dit proces het vaakst kan herhalen in een seconde is de snelste.